Ny killing i huset? Gode råd til anskaffelse af killing

24.06 - 2022 9 min Ny Killing I Huset

Ny killing i huset? Gode råd til anskaffelse af killing

Drømmer du om at have en lille mjavende pelskugle til at skabe liv og glade dage i dit og din families hjem? Så kan du med stor fordel planlægge anskaffelsen af jeres nye firbenede ven til foråret eller den tidlige sommer. Her boomer killinge sæsonen nemlig for alvor – og der vil være fuldt hus hos såvel opdrættere som internater landet over. Inden du styrter ud og henter en lille fluffy killing hjem, skal du være indstillet på at der med det lille dyr følger et stort ansvar. Selv om det faktisk godt kan lade sig gøre at anskaffe en helt gratis killing, vil det så langt fra være omkostningsfrit at have en sådan i huset.

En kat kan bliver over femten år gammel. I den tid skal du fodre på den, betale dens sundhedsforsikring, og sørge for at den får den rette pleje. Selv om det ikke er nær så dyrt at holde kat som det er at holde hund vil du stadig skulle betale for dyrlæge besøg, kattemad og eventuelle kosttilskud samt forskelligt udstyr til katten. Derfor bør du først og fremmest sikre dig at der er plads i familiens husholdnings budget til kattemad, kattegrus, dyrlægeregninger og forsikring. Især sidst nævnte er vigtig at prioritere. Det er ikke på samme måde som for hunde lovpligtet for katte at have en forsikring. Men med en sundhedsforsikring vil du kunne spare mange penge på dyrlæge besøg og eventuelle indlæggelser på dyrehospital – især når katten kommer op i årene og begynder at tillægge sig diverse skavanker. Du bør tegne forsikringen inden katten fylder fire måneder, for den bedste dækning.

 

Forbered hjemmet på det nye familiemedlem

Med alle formalia samt økonomiske forhold på plads er det på tide at tage et kig på hjemmet. En kat stiller ikke de helt store krav, og mange katte vil sagtens kunne finde sig til rette i en forholdsvis lille bolig. Hvis du vælger at have indekat bør du vælge en kat som aldrig har prøvet andet. En kat som er vant til at gå ude vil ikke trives med at være spærret inde. Og selv om din nye kat er indekat bør du stadig sørge for at den har muligheder for fysisk udfoldelse. Dette kan du gøre ved at indkøbe et lækkert kattetræ, som katten kan klatre og gemme sig i. Du kan med fordel investere i et flot klatremiljø til katte, komplet med huler og reder. Katte elsker at komme op i højden hvor de kan føle sig trygge og i sikkerhed for andre rovdyr, samtidig med at de kan overskue resten af boligen.

 

Kradsetræ og kradsebræt – et must i din bolig

Det ligger i kattens natur at kradse i ting, dels for at holde kløerne skarpe og muskulaturen stærk, dels for at markere territorium. Hvis du ikke ønsker at sofaer og lænestole skal kradses til trevler bør du opstille kradsetræer eller opsætte kradsebrætter over hele boligen. Med strategisk placerede kradsetræer kan du faktisk holde møblerne fri for kradsemærker. Og din kat nyder at kradse i det sprøde sisal reb, med hvilket et kradsetræ er omvundet.

 

Udekat? Byg et voliere eller en løbegård

Som katteejer er du forpligtet til at holde dit kæledyr på egen matrikel. En løstgående kat kan være til stor gene for de øvrige beboere i området, og kan medvirke til spredning af sygdomme og parasitter. Hvis katten får lov at færdes helt frit risikerer den samtidig at blive taget af større rovdyr eller kørt ned af en bil. Og er katten intakt kan den blive årsag til mange uønskede killinger i løbet af en sæson.

Derfor bør du hegne hele eller dele af haven ind hvis du ønsker at kunne lukke katten ud i det fri. Det er i den forbindelse vigtigt at du sikrer at hegnet er højt nok, og at der ikke er giftige planter i indhegningen. Og det er en god idé at indrette gården eller volieren med mulighed for klatring og anden fri udfoldelse, så katten får det bedste ud af sin udendørs legeplads.

 

Kattebakke, madskål og vandskål – vælg den rette placering

Uanset om du har en udekat eller en indekat bør du anskaffe en kattebakke. Der kan være dage hvor din kat af den ene eller den anden grund ikke kan komme ud, eller ønsker at gå uden for en dør. Og så er det smart at kunne lade den besørge inden døre. I modsætning til hvad mange tror, er det faktisk ikke helt ligegyldigt hvor du vælger at placere henholdsvis kattebakke som mad- og vandskåle. Katten har faktisk skarpe præferencer i den retning. Det er klart at katten ikke bryder sig om at spise lige i nærheden af der hvor den besørger. Derfor bør du placere kattebakken langt fra mad og vand.

Katten sætter desuden pris på privatliv i den henseende. Hvis du kan sætte kattebakken i et skab, hvor den er væk fra omverdenen, vil det være ideelt. Du kan også stille kattebakken på toilettet. Og du kan overveje en overdækket kattebakke, hvilket også begrænser spredningen af kattegrus. Hvad de færreste er opmærksomme på er at madskålen bør placeres på afstand af vandskålen. Katte er ådselsædere af natur, og vil ikke være tilbøjelige til at drikke vandet i nærheden af et bytte, da vandet kan være forurenet med bakterier fra kadaveret. Derfor bør du stille vandskålen et andet sted i rummet – og gerne bytte det stillestående vand ud med en vandfontæne.

Find billig kattemad - Klik for at se mere

En eller to killinger – hvad er bedst?

Mange nybagte katteejere tror fejlagtigt at en kat sagtens kan hygge sig på egen hånd. Men sandheden er at katte faktisk trives bedst med selskab. Selv om katten ikke er et flokdyr på samme måde som hunden, der har brug for et fast hierarki, er katten stadig et socialt og selskabeligt dyr. Og derfor er det altid bedst at have mere end én kat – især hvis du ikke hele tiden er hjemme. Hvis du køber en killing fra et katteri vil opdrætteren som oftest betinge sig at du anskaffer mere end én killing – af oven for nævnte årsager. En killing er kun tolv uger gammel når den forlader sin mor, og det er på ingen måder optimalt for dens trivsel at skulle tilbringe sin første tid i det nye hjem på egen pote.

Derfor vil du sandsynligvis komme hjem med hele to mjavende pelsdyr – og dermed dobbelt op på fryd og gammen i det lille hjem. Med to killinger, som får lov at vokse op sammen, er du sikret trivsel for begge, også når du ikke er hjemme. Det kan dog sagtens lade sig gøre at introducere en ny killing for en kat der allerede bor i dit hjem. De fleste opdrættere vil også gerne acceptere denne løsning. En sådan introduktion kræver dog at du har tålmodighed, og går gelinde til værks.

 

Sådan gør du når din nye killing skal møde din kat

Uanset som du hjembringer en eller to killinger er det vigtigt at du sørger for ro og fred i den første tid. Killingen eller killingerne skal helst holdes til ét separat rum, hvor de ikke bliver overvældet af indtryk. Hvis husstanden for eksempel råder over et ekstra toilet er dette ideelt som ”indslusningsrum” for killinger. Er der andre dyr i husstanden skal disse holdes på afstand af killingen. Det er vigtigt at begge parter har en god oplevelse med introduktionen, så forholdet kan få de bedste betingelser for at udvikle sig i en positiv retning.

Du bør sørge for at den kat, som allerede bebor huset, ikke føler sig krænket. Det anbefales at du som minimum har to kattebakker – en til hver kat. Din gamle kat vil ikke tage vel imod en fremmed der ønsker at besørge på dens enemærker. Det samme gør sig gældende for mad- og vandskåle. Kattene kan muligvis på sigt godt lære at deles. Men i begyndelsen er det imperativt at de spiser hver for sig, for at undgå jalousi og slåskampe.

Selve introduktionen bør forløbe over flere dage. Du kan med fordel investere i en mobil killingegård som kan opsættes i stuen. Her kan killingen være i sikkerhed, og samtidig vænne sig til hjemmets dufte og andre sanseindtryk. Og din gamle kat kan tage killingen i øjesyn uden at føle sig truet. Det er helt naturligt for katte at hvæse ad hinanden. Killingen vil sikkert også skyde ryg og prøve at gøre sig stor. Efter højst et par dages tilvænning vil kattene dog som regel acceptere hinanden. En voksen kat vil have nemmere ved at vænne sig til en killing end til en anden voksen kat, idet killingen ikke udgør den samme territoriale trussel.

 

Duftoverførsel – et prima redskab til at introducere katte for hinanden

Hvis du er lidt fremsynet, beder du katteopdrætteren om lov til at placere et lille tæppe eller håndklæde fra dit hjem nær kuldet. På den måde kan killingen vænne sig til duften af dit hjem allerede før den flytter ind. Og får du tæppet eller håndklædet med tilbage kan det fungere so tryghed for killingen, idet det vil være imprægneret med duftens af dens barndomshjem. Duft har stor betydning for katte. Derfor kan du også med stor fordel benytte duftoverførsel når din kat skal introduceres for den lille nye killing. Du kan for eksempel lade være med at vaske hænder når du har nusset med killingen, og i stedet kæle med din gamle kat. Så vil den opfatte din og killingens duft blandet, og dermed være mere tryg ved situationen.

Du kan også placere oven for nævnte håndklæde eller tæppe et sted i huset hvor den gamle kat ofte passerer. Eller du kan ae killingen med en blød klud, og dernæst tørre den af på eksempelvis dørkarme eller andre overflader. Du bør dog undlade at placere tæppet eller kluden med killingens duft nær kattens trygge steder eller foderskålene. Det kan få katten til at føle sig truet, og dermed fremprovokere fjendtlige følelser over for killingen. De fleste katte kan godt blive gode venner med tiden – og det ses ofte at den ældre kat påtager sig en form for forældreroller over for killinger. God fornøjelse med familieforøgelsen!