Katte elsker at lege

24.10 - 2022 5 min Leg Med Din Kat

Har du en kat, så vil både du og den uden tvivl sætte pris på, at der er tid til leg og hyggelige aktiviteter. Det er en rigtig god idé at lege med katten uanset hvor gammel den er, og faktisk kan man godt træne katte. Katte kan godt være nataktive, og det er ikke så hensigtsmæssigt, hvis du har en kat der bor inde, for så kan den kræve din opmærksomhed midt om natten. Hvis du stimulerer din kat i løbet af dagen, er der meget større sandsynlighed for, at den sover om natten, når du også har brug for din nattesøvn.

Katte er ofte urolige, når de ikke er blevet aktiveret og stimuleret i den mængde, som gør, at de bliver afslappede og tilpasse. Selvom katte på mange måder er egenrådige og ikke kræver den samme pasning og træning som hunde, så har katte også brug for aktivering og omsorg, særligt når du holder katten som et husdyr.

 

Katte vil lege uanset alder

Selvom det klart er killinger og unge katte der er mest legesyge, så vil katte i alle aldre gerne lege. Det er derfor rigtig godt at sørge for at lege med sin kat uanset dens alder. Legen stimulerer katten og dens instinkter, og er rigtig sundt for den. Normal adfærd for en kat er at fange mus og fugle, men den kan også få brugt sine instinkter ved at jagte et legetøj, som du trækker i en snor eller lignende. Du behøver altså ikke tage din kat med ud i haven, men kan sagtens lege med den indenfor. Mange katte trives dog ved at komme ud, men er det ikke muligt, kan du sagtens aktivere katten indenfor. Du kan let lave kattelegetøj selv ud af klude, snore, pinde eller fjer, og en hoppebold eller lignende kan også være ganske populær for katten.

Hos killinger skal man tænke over, at den ikke kan kvæles i det legetøj man giver den, da killinger ikke er så eftertænksomme og kloge som voksne katte, og derfor lettere kommer til at sluge noget, som den ikke skulle have slugt. Derfor skal du tænke over hvilke ting du bruger, og så skal de ikke være for små. Det er en god idé at lege med katten minimum en gang om dagen, da de stimulerer dem både fysisk og psykisk.

 

Træn med din kat

Selvom de fleste tror, at katte ikke kan trænes, så kan du faktisk godt lære din kat forskellige ting. Katte har ikke den samme lyst til at lære som de fleste hunde, men omvendt kan en kat godt lide at løse en udfordrende opgave. Du kan derfor godt lære din kat en række sjove tricks og kunstner. En kat lærer bedst gennem ros og mad, og du skal derfor ikke sætte en kat på plads eller lignende, det forstår den ikke. En kat er vældig intelligent, men du bør væbne dig med tålmodighed, for det kan tage lang tid at lære katten bestemte ting. Du kan eksempelvis også træne katten til, at den kommer når den hører lyden ad madposen eller lignende, og på den måde kan du kalde katten til dig, selvom den egentligt er et egenrådigt dyr.

 

Påbegynd træning fra killing

En kat bliver mindre lærenem jo ældre den bliver, og det skyldes i høj grad, at katten så har tillært sig nogle adfærdsmønstre og måder, som den gør tingene på. Derfor er det en god idé at begynde træningen af katten fra den er killing, da killinger har mere energi til at lære og også lettere kan påvirkes til at lære. En killing eller en ung kat er meget mere nysgerrig, og det giver et bedre udgangspunkt for at træne den og lære den forskellige ting. Du kan f.eks. godt lære en kat at sætte sig eller lignende, og på nettet kan du finde forskellige guides til, hvordan du kan lære katten tricks gennem brug af godbidder og venlig stemmeføring og ros.

 

En kat er ikke en hund

Selvom du sagtens kan træne din kat og lære den en masse, så vil det langt hen ad vejen være leg, det du laver. Du kan nemlig ikke lære en kat det samme som du kan lære en hund. En kat kan ikke lære at komme når man kalder eller følge med ved siden af en, når man går en tur. Hvis en kat alligevel gør disse ting, er det fordi den gerne vil og selv vælger det, men at tage katten med på gåtur langs vejen, kan man ikke på samme måde som med en hund. Du kan heller ikke lære en kat, at den skal gå hen i en kurv og lægge sig, for den vil med stor sandsynlighed rejse sig og gøre præcis hvad der passer den så snart du ikke kæler med den eller lignende. Katte er langt mere egenrådige end hunde, og du kan derfor ikke forvente, at en kat kan lære som en hund. En kat er til gengæld fremragende underholdning og ofte hyggeligt selskab, og kan derfor være et godt valg som kæledyr, særligt hvis man ikke har overskud til at træne en hund i det omfang, som man bør for at få en velfungerende hund.