Gode råd til kattens mad

23.11 - 2022 5 min Guide Til Hvad Katte Må Spise

Har du en kat, så vil du garanteret gerne have styr på, hvad du skal give din kat at spise og hvad en kat må få og ikke må få. Det er faktisk ret nemt at styre kæledyrets fødeindtag, da katte ikke overspiser. Har du haft hund, ved du, at man skal afmåle foderet nøje, så hunden ikke forspiser sig. Med katte er det ganske anderledes, for de kan sagtens lade foderet stå, hvis ikke de er sultne. En kan er god til at økonomisere med foderet, og derfor skal man ikke bekymre sig om, at man kommer til at hælde lidt ekstra mad i katteskålen. Katte er gode til selv at styre madindtaget, så hvis du sørger for at give dem et godt foder der passer til deres alder og størrelse, så er du godt på vej.

 

Katte kan være kræsne

Katte er ofte meget kræsne, og de spiser helst ikke andet end det de virkelig godt kan lide. De er ikke tilbøjelige til at sluge fremmedlegemer eller spise mad der kan være giftige for dem. Det betyder dog ikke, at man skal være ligeglad og ikke tænke sig om. Katte er generelt ikke madglade, men spiser mest fordi de er sultne og har brug for maden. Modsat hunde, så vil katte sjældent stjæle mad fra bordet, men en lækkerbisken som et stykke fisk eller lignende, kan dog godt friste katten.

 

Hvad kan katte ikke tåle

Selvom katte er ganske kloge når det kommer til mad, så skal man dog være opmærksom på forskellige ting, som kan gøre en risiko for katten, hvis den kommer til at spise det. Der er nemlig forskellige ting i hjemmet, der kan udgøre en risiko for katten. Først og fremmest skal man være opmærksom på, at de flåt- og loppemidler man kan få på markedet, ofte kan være meget giftige for katte, særligt hvis man som katteejer tror, at man kan bruge det samme middel til katte som til hunde. Det er rigtigt, at man bruger det rette loppe- eller flåtmiddel og bruger den korrekt anviste mængde. Du bør rådføre dig med dyrlægen, hvis du er i tvivl om hvordan og hvorledes du skal bruge midlerne, hvis din kat har brug for det.

 

Giftige stoffer i kattens hverdag

Bor du i et hjem hvor der er have eller måske endda udhuse og stalde, så er der faktisk flere ting, som kan udgøre en risiko for din kat eller dine katte. En af de ting man skal være særdeles opmærksom på, er rottegift. Ofte har man gift lagt ud i udhuse eller udenfor huset, og det er vigtigt, at det ikke er tilgængeligt for kattene. Det skal være pakket forsvarligt inde og katten må ikke kunne komme til det. Samtidig kan meget rottegift udgøre en risiko gennem en død mus eller rotte, hvis katten finder sådan en, og det bør man være særdeles opmærksom på. Det kan også ske, hvis det er naboen der har lagt gift ud, så det skal man altid være opmærksom på som katteejer. Hvis en kat har indtaget rottegift, så skal du straks kontakte dyrlægen, men det vil med stor sandsynlighed føre til død.

 

Andre risikofaktorer for katten

Udover rottegift, så er der andre ting der kan udgøre en stor risiko for katten. F.eks. skal man være påpasselig med gødning. NPK-gødning, som er et granulat man kan sprede, kan være meget farligt for katten. Katten kan finde på at spise det, men det må den ikke, da det kan være meget farligt for katten. Gødning er ikke lige så farligt som f.eks. rottegift, men man skal dog være opmærksom på det.

Har du cigaretter eller andre nikotinholdige produkter i hjemmet, så skal du også sørge for, at katten ikke har adgang til det. Særligt killinger kan finde på at smage på alt muligt, og det kan være farligt for katten at indtage.

Har du haft hund, har du nok hørt, at chokolade kan være farligt for hunde, men det gælder også for katte. Chokolade kan forgifte katten, og har du ladet chokolade ligge fremme, kan du risikere, at katten smager på det. Selvom katten næppe vil spise hele pladen, så kan den blive meget syg, da der ikke skal mange gram chokolade til.

 

Vælg det rette foder

Når du har en kat, så skal du vælge det rette foder. En killing bør få foder beregnet til killinger, da det indeholder de rette mængder protein, mineraler og vitaminer, som en ung kat har brug for. Omvendt skal en voksen kat have noget der passer til voksne katte, mens gamle katte også kan have stor glæde af et foder, der er lavet til senior katte. Der er mange forskellige producenter af kattefoder, og alt er ikke lige godt. Vil man være sikker på, at man vælger det rette foder, så kan det være en god idé at rådføre sig med dyrlægen. Omvendt, kan man risikere, at dyrlægen gerne vil sælge sit dyre foder. Ofte kan billigere foder være lige så godt, men man skal kigge på indholdet, og sætte sig ind i, hvad katten har brug for, for så kan man med stor sandsynlighed selv vælge det rette foder. Det kan også være en god idé at skifte mellem flere slags foder, da katten godt kan blive træt af det samme foder. Omvendt er der også katte, der kun vil have en bestemt slags foder.

Man bør fodre katte med foder der er beregnet til katte, og ikke give dem mælk eller andre ting, som vi selv spiser.